Egyszerűen nagyszerű kerti tippek nyárra

Összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet, ami hasznos lehet a kertünkben.

Vegyszerkoktélok kedvenc gyümölcseinkben

Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint a bevásárlókocsinkba helyezett gyümölcs- és zöldségfélék közül a narancs és szőlő szinte mindegyik fajtája komoly peszticid-koktélokat tartalmaz.

Hogyan fogj paradicsommagot?

Tapasztald meg, milyen nagy öröm, ha saját termesztésű magjaidat vetheted el!

Gólyapusztító mezőgazdasági műanyagok

Rajna mentén végzett vizsgálatok alapján a mezőgazdasági műanyagok számos fehérgólya pusztulását okozzák, és nincs okunk feltételezni, hogy hazánkban máshogy lenne.

A robotika lehetséges térnyerése a gyomirtásban

Clint Brauer gazdasága Kanadában egy mesebeli farm ötezerötszáz négyzetméternyi zöldségtermesztő üvegházzal, helyi családok számára tartott, az önellátó élelmiszertermelés gyakorlatát bemutató tanfolyamokkal, több, mint száz juhval, egy lámával, valamint tíz, akkumulátoros robottal.
EU bio logo

Csak a Bio/Öko jelent garanciát

Manapság gyakran alkalmazott jelzők, úgy nevezett „divatszavak” vagy „buzzword”-ök a „bio” és az „öko” szavacskák, amelyeket az élelmiszerektől a napi használati tárgyakon, vegyipari cikkeken át a szórakoztató elektronika eszközeihez kapcsolva alkalmaznak azok készítői, forgalmazói azért, hogy termékeiket jobban tudják értékesíteni.

Ne dőlj be a kofáknak!

Sok árus felismerte, hogy a vevők egy része irtózik a vegyszerektől és a nagyüzemi gazdálkodástól, illetve nosztalgiát érez nagyszülei ételei iránt.

Ötletbazár

Egy ház körüli kiskertben nem feltétlenül éri meg minden feladathoz „célszerszámot” beszerezni, ezért összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy a háztartás tárgyait miként tudjuk felhasználni.

Csíraképesség ellenőrzése

Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha a tél végén ellenőrizzünk tárolt vetőmagjaink csíraképességét.

Tárolási veszteségek csökkentése

A növények természetes anyagcsere folyamatai a betakarított terményekben sem állnak le. Oxigént használnak el, miközben széndioxid, vízpára, hő és egyéb anyagok keletkeznek.

Én kis drágám – Interjú

A bioélelmiszerek és bio alapanyagok köztudottan drágábbak, mint a konvencionális mezőgazdaságból származó termékek. Elgondolkoztak már azon, hogy vajon ennek mi lehet az oka?

Édes élet BIOmézzel

Már az ősemberek is rájártak a méhek készleteire – erről egy sziklarajz tanúskodik. A rómaiak mézzel és mákkal fogyasztották a pelét, de mivel a pelefélék védettek, ennek a receptnek nem jártunk utána.
Bioparadicsom

BIOzöldséget minden mennyiségben!

Gasztronómiailag a nyár dereka és a kora ősz az év legváltozatosabb időszaka: ízek, illatok, színek, formák kavalkádja, ugyannak a zöldségfajnak mindenféle változata. Örömmel számolhatunk be arról, hogy BIOban is minden kapható!
Müzliszelet

Édesség – tiltás helyett kínáljunk egészséges BIOcsemegéket

Az édes íz iránti vonzódás velünk született tulajdonság és a legtöbb embernél élethosszig kitart. Eredetileg ez a mi javunkat szolgáltatta, hiszen az érés során a gyümölcsök egyre édesebbé, ezáltal táplálóbbá váltak, ilyenkor volt érdemes megenni őket.

BIOgyümölcsöt minden mennyiségben!

A gyümölcsöket sokáig inkább csak csemegének tekintették. Később, a vitaminok felfedezésével felértékelődtek, hiszen a gyümölcsök kiváló vitaminforrások.

Téli BIO tippek

Télen sem kell lemondanunk a friss hazai biotermékekről, hiszen megfelelő körülmények között jó minőségben tárolhatók a tél végéig, vagy még tovább. Nem utaznak több ezer kilométert, ezért szállításuk sokkal kevesebb környezetterheléssel jár.

Hasznos dísznövények

Egy biokert nemcsak élelmünk előállítására, hanem pihenésre, feltöltődésre is szolgál. Egy biokertben nem feltétlenül választható el, hogy mi az, amit csak szép és mi az, ami hasznos.

Mit mikor végezzünk a BIOkertben?

Ahány növényfaj, annyiféle igény, és a kertésznek ezeket kell kiszolgálnia. Hőigény, vízigény, fényigény és tenyészidő (vagyis vetéstől betakarításig szükséges idő) szempontjából igencsak vegyes a társaság, ezért nagyon fontos, hogy minden a megfelelő időben végezzünk el.

Biosütöde

Sokan kezdtek el kenyeret, péksüteményeket és egyéb finomságokat sütni a járvány okozta “háziőrizet” idején. A több otthon töltött idő bizonyára Olvasóinkban is felébresztette az eddig szunnyadó tehetséget és sokan kísérletezésbe kezdtek.

Miért egészséges az ökotermék/biotermék?

A termelésből származó vegyszermaradvány, antibiotikum és GMO mentesség mellett az élelmiszereket nem teszik ki ionizáló sugárzásnak és nem használnak mesterséges adalék és színező anyagokat sem.

Víztakarékosság a BIOkertben

Az idei tavasz szinte csapadék nélkül telt el, és a klímahíreket olvasva sajnos kijelenthetjük: fel kell készülnünk a szélsőségekre, így az ideihez hasonló, hosszú, száraz időszakokra is.

Indul a BIObefőzés!

A bőség időszakát éljük! Az előttünk álló hónapok ontják a friss BIOgyümölcsöket, így könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy nem lesz ez egész évben így. A napfényt, a hűsítő esti szellőt, a víz simogatását és a virágok illatát sajnos nem tudjuk eltenni télire, a gyümölcsöket azonban igen.

Balkonkert – mérgek és műtrágyák nélkül

Egy balkonkert létrehozása és fenntartása jó szórakozás, de nem mindegy, hogyan tesszük. Szeretnénk pár ötletet adni, hogy okosan, ugyanakkor ÖKOSAN tegye. Milyen növényeket válasszunk a balkonra? A növények akkor fognak

Hogyan segíti az ökológiai gazdálkodás a klímaváltozás csillapítását

Sokan választják a biotermékeket a vegyszerek és GMO-k elkerülése érdekében, de sokan nem tudják, hogy az ökológiai gazdálkodás segíthet a klímaváltozás enyhítésében, mindamellett, hogy a gazdálkodók változó körülményekhez való alkalmazkodását is könnyebbé teszi.