ÚJ!

Biokultúra receptes füzet sorozat első tagja a Biokultúra Ökopiac facebook oldalán megjelent nyári receptjeink válogatása.
Csupa olyan étel szerepel benne, amelynek alapanyagai beszerezhetőek ökopiacunkon.

Élvezzük ki maradéktalanul a nyár ízeit BIOminőségben!

A kiadvány segítségével megismerhetjük a biozöldség, bio fűszer- és gyógynövény termesztés alapjait és betekinthetünk a falusi turizmus lehetőségeibe.

Az Ökoporták kialakítása c. kiadvány folytatása.

Önellátásra, kis területen termelő, kevésbé gyakorlott biogazdáknak segít a kiadvány a kerti munkák időzítésében.

A kiadvány elsősorban azoknak a biogazdáknak, leendő biogazdáknak készült, akik nyitottak a „zöldebb” mezőgazdasági módszerek iránt.

A kiadvány első részében az ökológiai gazdálkodás előírásairól, valamint az azoknak megfelelő tápanyag-gazdálkodási lehetőségekről és a leggyakrabban termesztett szántóföldi növények agrotechnikájáról olvashatnak, mely iránymutatást is megfogalmaz a növényvédelmi alapintézkedésekre.

A második rész fókuszában a talajbiológia áll, amely nemcsak a talaj termékenysége, hanem a növényvédelem szempontjából is fontos tényező. Minden gazdálkodónak tudnia kell azt, hogy a talaj élő közeg, mely akkor funkcionál megfelelően, akkor segíti gazdáját, ha megfelelő kezelésben részesül. 

Súlyos kérdésekről könnyedén.

A kiadvány könnyed hangnemben szól súlyos élelmiszerbiztonsági kérdésekről. A közvetlen fogyasztók is értékes, esetenként megrázó ismerethez juthatnak belőle, de hasznos lehet a sajtó munkatársainak, illetve azoknak, akik az ökológiai termékek marketingjével foglalkoznak. A kérdéskört termékcsoportokra bontva tárgyaljuk.

A kiskertnél is kisebb területre szorítkozó érdeklődőknek sem kell lemondaniuk a kertészkedés öröméről. Azokban az iskolákban is lehetőséget ad a növények megismerésének élményére, ahol nem lehet hagyományos értelemben vett kertet kialakítani. A kiadvány útmutatását követve sok sikerélményben lehet részük a vállalkozó kedvűeknek!

A kiadvány alapgondolata, hogy megfelelő tárolás mellett a hazai előállítású biozöldségek, gyümölcsök szinte egész évben táplálkozásunk alapját adhatják. Az egyszerű házi tárolás tapasztalatai több évszázadra nyúlnak vissza, ezek igazítja korunkhoz és osztja meg a kiadvány az érdeklődőkkel.

A kiadvány az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos kérdésekre ad választ. Számos téves elképzeléssel találkozhatunk ezen a téren, fontos, hogy az érdeklődők hiteles és érthető magyarázatokat kapjanak.

Ez a kiadvány hagyományos „recepteket” tartalmaz növényeink táplálására, erősítésére, védelmére. A kiskertesek mellett az iskolakertesek is haszonnal forgathatják, hiszen biztonságos és olcsó házi készítmények előállításához olvashatunk benne útmutatókat.

A szőlő magyarországi termesztésének hagyománya sok évszázadra nyúlik vissza. A szőlő nemcsak haszonnövény, egy szép lugas vagy kordon megszépíti az házat, kertet. Sok kiváló, betegségeknek jól ellenálló csemegeszőlő fajta dicséri a hazai nemesítők munkáját. A kiadvány ennek a finom gyümölcsöt adó növénynek a termesztéséhez ad tanácsokat.

A tapasztalatok szerint egyes növényfajok kedvező hatással vannak egymásra, mások viszont épp ellenkezőleg. Elsősorban olyan kertekben tudjuk jól megvalósítani az ajánlásokat, ahol a növények ápolása kézi erővel történik, ezeken a helyeken a növénytársítás a megelőző növényvédelem egyik eleme.

Kiadványunkat elsősorban felnőtteknek írtuk. Azoknak a pedagógusoknak, szülőknek és más közreműködőknek, akik részt vesznek óvodakert, iskolakert tervezésében, kialakításában és fenntartásában. 

Célunk, hogy az alapismeretek mellett kipróbált eljárásokat, ötleteket osszunk meg.