Ez a két kifejezés ugyanazt jelenti, a hivatalos az „ökológiai termék”, de a hétköznapokban inkább a „biotermék” terjedt el. A „nem ökológiai” vagy „nem biológiai” termékeket pedig konvencionálisaknak, esetleg szokványosnak nevezzük.

Hivatalos megfogalmazás szerint: olyan növényi és állati eredetű élelmiszereket,  takarmányokat, alapanyagokat nevezhetünk így, amelyeket jogszabályokban rögzített szigorú szakmai előírásokat betartva, a szakminisztérium által elismert ellenőrző szervezet felügyelete mellett állítottak elő.

Alapelvek és jogszabályok

Ökológiai, más szóval biogazdálkodás alatt egy fenntartható, jogszabályilag védett mezőgazdasági rendszert értünk. Lényegét, amelynek szellemében a jogszabályokat megalkották, így foglalhatnánk össze:

  • környezeti, szociális és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható
  • egészséges termékeket, élelmiszereket állít elő
  • óvja a talaj termékenységét, mint a sikeres gazdálkodás kulcsát
  • előtérbe helyezi a növények, az állatok és a talaj természetes egyensúlyát
  • célul tűzi ki a környezet állapotának javítását
  • csökkenti a külső erőforrások bevitelét
  • nem alkalmaz szintetikus trágyákat és növényvédő szereket
  • a természet folyamatait engedi érvényesülni a terméshozam és az ellenálló képesség növelése érdekében.

Ezek a szempontok alapján alakították ki az ökológiai gazdálkodás jogszabályait.

Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó Európai Uniós, valamint hazai jogszabályok hatálya az alábbi termékcsoportok előállítására terjed ki:

  • növények és gombák termesztése és gyűjtése
  • állattartás, állati termékek előállítása fajok szerint
  • élelmiszerek (feldolgozott termékek)
  • takarmányok
  • vetőmagok, vegetatív szaporító anyagok

Az ellenőrzés, tanúsítás folyamatáról és díjáról ellenőrző szervezetünk, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. honlapján tájékozódhat.

sült kolbász