Télen sem kell lemondanunk a friss hazai biotermékekről, hiszen megfelelő körülmények között jó minőségben tárolhatók a tél végéig, vagy még tovább. Nem utaznak több ezer kilométert, ezért szállításuk sokkal kevesebb környezetterheléssel jár. Kérjük, vigyen vásárláshoz saját csomagoló anyagot!

Kiválasztottunk három egészségvédő zöldséget és egy gyümölcsöt, amelyek télen is rendelkezésre állnak és nyersen is fogyaszthatók. Mindhármat termeszthetjük saját kertünkben, vagy beszerezhetjük a Biokultúra Ökopiacon.

 

Homoktövis elixír

A száraz bogyókat tegyük dobozba vagy befőttes üvegbe, majd kerüljenek be a mélyhűtőbe. A tél folyamán mindig tudunk pár szemet kicsípni a fagyott gyümölcsökből. Minden nap szedjünk ki 10-15 bogyót, tegyük pohárba és felengedés után nyomkodjuk szét őket egy kanállal. Így rostos levet kapunk, amit mézzel ízesíthetünk. Ilyen töménységben nem túl fanyar, illata nem túl intenzív.

 

Fokhagymás brutális

Tegyünk botmixer kelyhébe bármilyen étolajat, fokhagyma gerezdeket, pár szem diót, sót és esetleg pirospaprikát. Turmixoljuk össze. Elsőre még önthető legyen a keverék. Adjunk hozzá több apró részletben diót és minden adag után turmixoljuk újra össze.

Akkor tekinthető késznek, ha sűrű, kásaszerű, de még meg tudja forgatni a mixer. Héjában főtt krumplira vagy főtt tésztára kiváló.

 

Könnyfakasztó torma

Sokakat elrettentenek a reszelés nehézségei a torma élvezetétől, pedig van gépi megoldás. A tormagyökér meglehetősen szívós rostjai hosszirányban futnak, a rostok azonban csak lazán illeszkednek egymáshoz, így könnyen szétválnak.

Elkészítés: a meghámozott tormát nagyon éles késsel vágjuk hajszálvékony korongokra. A korongokat tegyük egy konyhai aprítóba és pörgessük addig, míg az összes reszelék rátapad az aprító falára.

Szedjük ki az aprítóból a kész reszeléket, amit aztán keverhetünk mustárhoz, salátaöntethez.

Főtt, reszelt céklával, sóval, ecettel savanyúsággá szelídül.

 

Kocsis saláta – húsimádóknak is

Ha nagyon sós a savanyú káposzta, öblítsük át. Alaposan nyomjuk ki a levét és vágódeszkára téve aprítsuk fel. Tegyük tálba és szórjuk meg apróra vágott lilahagymával. Locsoljuk meg tökmagolajjal és keverés után tegyük félre legalább egy órára, hogy „összeérjen”.

Elkészíthetjük olaj nélkül is. Ez esetben pirítsunk apró kockákra vágott füstölt szalonnát. Ha langyosra hűlt, a kisült zsírral együtt öntsük a hagymával ízesített káposztára.

Vetési naptár – segítség a kertészkedéshez

Egy biokertész számára természetes, hogy odafigyeljen a természet jeleire, változásaira, ritmusaira.

Ez az évről évre megjelenő kiadvány abban segít a biogazdáknak, hogy az égitestek mozgásával összehangoltan tudják időzíteni kerti teendőiket, ezáltal a növények egészségesebben fejlődjenek és több termést adjanak.

Hogyan működik?

A Hold 27 nap alatt halad át az állatöv tizenkét régióján és a Hold ezeket a hatásokat közvetíti a növények felé. A tapasztalatok szerint az alábbi négy csoportba oszthatjuk ezeket a hatásokat:

  1. Föld jellegű hatások, amelyek a gyökerek fejlődését segítik. Ezeken a napokon célszerű vetni és kapálni a gyökérzöldségeket.
  2. Víz jellegű hatások, amelyek a levelek növekedését serkentik, ilyenkor vetjük, palántázzuk, gondozzuk a levélzöldségeket, például a salátát, a káposztát és a spenótot.
  3. Levegős hatások, amelyek az olajok, illóolajon képződést segítik elő.
  4. Hő jellegű hatások, amelyek a termésükért termesztett növények, például borsó, paradicsom szempontjából kedvezőek és a téli tárolásra szánt gyümölcsöt is ilyen napon érdemes betakarítani.

Mire jó még a Vetési naptár?

  • Jelöli az ültetési időt, amikor a „kész” növényeket (például facsemetéket) érdemes ültetni.
  • Optimális betakarítási idő megállapításához.
  • Megtudhatjuk, mely napok kedvezőtlenek kerti munkához és a befőzéshez.

Ajánlott bejegyzések