Az édes íz iránti vonzódás velünk született tulajdonság és a legtöbb embernél élethosszig kitart. Eredetileg ez a mi javunkat szolgáltatta, hiszen az érés során a gyümölcsök egyre édesebbé, ezáltal táplálóbbá váltak, ilyenkor volt érdemes megenni őket.

Csakhogy ez a nagyszerű „iránytű” a manipulált élelmiszerek elterjedése óta könnyen tévutakra vihet minket, és a közelgő ünnepek különösen veszélyesek ebből a szempontból.

Gyerekeknél a tiltás nehezen kivitelezhető, hiszen látja a többieknél az édességeket, a reklámok pedig őket is célozzák.  Hogyan védhetjük meg ilyen ellenszélben az egészségüket, egészségünket? Keresessünk alternatívákat!

Miért érdemes a BIO-t választani?

Akár magunk készítünk valamit, akár készterméket vásárolunk, az alapanyagok minősége döntő fontosságú. A különféle biotermékek előállításáról többször írtunk már, ezzel kapcsolatban Olvasóink figyelmébe ajánljuk ingyenesen letölthető „A sok jóból jó sokat” című kiadványunkat. Ha kész bioterméket vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy az alapanyagok legalább 95%-át ökológiai módon állították elő.

Granola

Csemegék tartósítószerek és mesterséges aromák nélkül

A biotermékekben az ízeket, illatokat az alapanyagok szolgáltatják, nem az élelmiszervegyészet remekei. Van vagy félszáz olyan jól ismert adalékanyag, amely biotermék-előállításához is engedélyezett. Ezek egy része növényi eredetű, például az agar agar kocsonyásító algából készül, a pektin gyümölcsökből.  Tartósítószerek nem engedélyezettek, a tartósítás jellemzően hővel vagy vízelvonással, azaz aszalással, szárítással történik.

Általában elmondható, hogy nem bio termékek esetén rengeteg mesterséges anyagot használnak fel a megtervezett íz és állag elérése érdekében. Ezek hosszú távú hatásáról nincsenek pontos ismereteink, ráadásul az egyéni érzékenység területén is nagy különbségek lehetnek.

Visszatérés a valódi ízekhez

A mesterséges ízesítő anyagok közvetetten is károsak. A nagyon erős, mesterséges ingerekhez szoktatott érzékszervek a természetes ízeket már figyelemre sem méltatják. A legzamatosabb gyümölcs ízei sem tudják intenzitásban felvenni a versenyt a cukros–műaromás édességekkel, így a gyerekek, és sajnos a felnőttek sem fogyasztanak elegendő nyers zöldséget, gyümölcsöt.

Házikedvencek

Otthon is készíthetünk egészséges édességeket, ráadásul eközben sokkal kevesebb csomagolási hulladékot termelünk, mintha kész terméket vásárolnánk. Itt olvasható egy egyszerű recept, amihez minden alapanyag beszerezhető BIO-ban.

Müzliszelet

Diplomácia édesség fronton

Jelentős konfliktusforrás, ha a szülő törekszik az egészségtudatos életvitelre, a családtagok, más látogatók azonban előszeretettel hoznak egészségtelen édességeket ajándékba?  Biztos tippünk nincs, a tapasztalatok szerint sokszor beválik az előzetes egyeztetés.

Ajánlott bejegyzések