A Monília laxa a meggy igen veszélyes kórokozója. Nemcsak a termést teheti tönkre, hanem nagyfokú ágelhalást is okozhat, amely hosszabb idő elmúltával a fa pusztulásához vezethet. Virágon keresztül elsősorban akkor fertőz, ha a virágzás párás, nyirkos időben történik.

Gyümölcsrothadást jégverés vagy erős cseresznyelégy károsítás esetén szokott okozni.

Ha meggyfát ültetünk, fajtaválasztáskor legyünk körültekintőek. Az ökológiai gazdálkodáshoz engedélyezett szerekkel és gondos agrotechnikával sem könnyű kedvezőtlen időjárású években megvédeni az érzékeny fajtákat.

Az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht. kísérleti gyümölcsösében vizsgálták termesztésben lévő meggyfajta monília-fogékonyságát, laboratóriumi és természetes körülmények között.  Eredményeiket a Kertészet és Szőlészt 2009. február 25-i cikke alapján tesszük közzé.

 

FajtaVirágfertőzésVesszőfertőzés 
Érdi bőtermőmérsékelten fogékonynagyon fogékony 
Csengőditoleránstoleráns 
3/48mérsékelten fogékonymérsékelten fogékony 
Meteor koraimérsékelten fogékonymérsékelten fogékony 
Maliga emlékemérsékelten fogékonyfogékony 
DU-41mérsékelten fogékonyfogékony 
Favoritmérsékelten fogékonymérsékelten fogékony 
Piramistoleránsmérsékelten fogékony 
Érdi jubileumtoleránstoleráns 
Kántorjánositoleránsfogékony 
Pándy 279mérsékelten fogékonyfogékony 
Újfehértói fürtösfogékonynagyon fogékony 
Cigánymeggy 59toleránstoleráns 
Bosnyák meggytoleránsmérsékelten fogékony 

 

A virágfertőzést nem mindig követte vesszőpusztulás. Ha a fertőzés csak helyi háncselhalást okozott, de 3 hónapon belül beforrt, a fajta toleráns vagy mérsékelten fogékony besorolást kapott.

A fajták összehasonlításán kívül azt is figyelték, az évek során hogy terjed tovább az ágelhalás. Megfigyeléseik igazolták azt a gyakorlatot, hogy az elhalt ágrészeket minél előbb el kell távolítani, mivel a fertőzés évről évre csak terjed.

Mesterséges fertőzési forrásként különböző gyümölcsfajokról származó izolátumokat használtak, amelyek közül a manduláról vett bizonyult a legagresszívebbnek, ezt követte a szilva. A meggyről és a kajsziról izolált gomba kevésbé bizonyult fertőzőképesnek. Ez arra hívja fel a figyelmet, a meggy sikeres növényvédelmének az is feltétele, hogy más gyümölcsfajok is egészségesek maradjanak.

Gelencsér Margit
Magyar Biokultúra Szövetség

 

Ajánlott bejegyzések