Virágh István és felesége, Ildikó a könnyen megjegyezhető ’Vidékikenyér’ néven készítenek bio pékárukat. A Vidékikenyér nemcsak bio és kézműves, de szeretettel is készül. A pékség új belépő a Biokultúra Ökopiacon, de 10 éve tagja már a Galgafarm Szövetkezetnek, amely 300 hektáron ökogazdálkodik.

Önök újak az Ökopiacon. Mióta létezik a pékműhelyük, és miért döntöttek úgy, hogy idén az árusaink közé lépnek?

Maga a pékségünk 10 éve működik, mindig is bio volt, konvencionális termékeket nem készítettünk soha. Az Ökopiacon most júniustól vagyunk jelen. Korábban is szállítottunk már ide, mert a Galgafarmon üzemelt a pékségünk, ők felhozták a termékeinket, csak nem mi árusítottuk. Úgy 3 éve Budapestre költöztünk a feleségemmel, béreltem egy pékséget, és úgy hozta az élet, hogy nem csak kiszállítunk az Ökopiacra, de már személyesen is ott tudunk lenni a pult mögött. Ez a 3 év a fővárosban tanulóidőszak volt számunkra, sok hasznos dolgot tanultam egy barátom pékműhelyében.

Mi vezette Önöket erre a pályára?

Úgy indult, hogy Budapestről Galgahévízre költöztünk az ökofaluba, édesanyám oda ment újra férjhez. Ez a biogazdaságtól 1,5 km-re található csupán. Letelepedtünk, és rabul ejtett a farm légköre. A Galgafarm 1992 óta csak biot termel, láttuk a folyamatokat, hogy van saját sajtkészítő műhelyük, húsfeldolgozó üzemük, saját gabonájuk és malmuk, és beleszerettünk. Akkor a pékárut még bérgyártásban süttették, és mivel én szerettem volna valamit kitanulni, aminek ott hasznát vehetem. Megtetszett a kenyérkészítés lehetősége, és hogy olyan terméket csinálhatunk, ami bio, a Föld és a gyermekeink jövője érdekében. Ezért kitanultam a szakmát, besegítettem, részt vettem a liszt őrlésében és elkezdtem kenyereket sütni. Egészen különleges dolog volt, hogy saját gabonából tudtam készíteni a kenyeret. Most ez Budapesten nem adatik meg, de szóba került, hogy később esetleg visszatérek Galgahévízre.

Milyen termékeket kínál a Vidékikenyér az Ökopiacon?

Mi a saját malom miatt a részlegesen teljes kiőrlésű termékek vonalára álltunk rá. A kifli, zsemle, kalács 50%-ban teljes kiőrlésű. Ezeknek a tésztájából készítünk még bagettet, szegedi vágottat, ezen kívül csinálunk 100% rozskenyeret, élesztőmentes változatban, és 100% teljes kiőrlésű tönkölyt, ami ritkaság, mert sokan kevernek bele más lisztet is, mi viszont csak tönkölyt használunk hozzá. A kenyerek esetében kovásszal, élesztő nélkül dolgozunk. A parasztkenyér az egyetlen, ami fehér kenyér, azoknak a vásárlóknak, akik még nem barátkoztak meg a teljes kiőrlésű ízvilágával.

Kínálnak-e további különlegességeket, pl. gluténmentes, tejmentes pékárut?

Van vegán zsemlénk, ebben van egy pici élesztő, de kimondottan a laktózérzékenyekre és a vegánokra gondolva készítettük, keresik is egyre többen. A legtöbb pékárunkban viszont van tejtermék, mert így alakítottuk ki annak idején a receptet, amikor a Galgafarm saját sajtüzeme, tejüzeme miatt könnyű volt jó minőségben beszerezni. Most pedig a Virágoskúttól szerezzük be a tejtermékeket, főleg sajtot használunk.
Gluténmentes kenyeret is tervezünk, mert a feleségem is gluténérzékeny lett időközben, de ahhoz külön üzem kellene a keresztszennyeződés elkerülésére. Ehhez pályázunk, várjuk a lehetőséget.  Ami alacsonyabb gluténtartalmú a kínálatunkban, az a 100% rozs és a 100% tönkölybúza kenyér, ezek a gabonák kevesebb glutént tartalmaznak, mint a hagyományos búza. De aki kimutatottan allergiás, annak nem ajánljuk.

A weboldalukat böngészve arra a különlegességre bukkantam, hogy energiát nyernek a tehenek trágyájából. Mit jelent ez?

Sajnos ez most nem működik, mert egy hirtelen fagytól tönkrement a rendszer, de a helyiség megvan még a farmon, és remélhetőleg újra működni fog. A folyamat egyébként az, hogy a tehéntrágyát összegyűjtik, az ülepítő tartályban gáz képződik belőle, és mint egy nagy ballonba, begyűjtik a gázt. Ebből gáz hajtású motorok villamos energiát termelnek. Ez, amíg működött, havi kb. 500 ezer Ft-os villanyszámla csökkenést eredményezett a telepnek. Persze akkor éri meg, ha van állattartás, ami Galgahévízen most a szűkösebb kapacitás miatt szünetel. Most emberhiány van, de a rendszer működőképes, működött korábban, és remélhetőleg még újra működni fog.

Köszönjük a beszélgetést!

Ajánlott bejegyzések