2019. őszén jelent meg az Ökopiac pavilonsorán a Pécsi Sörfőzde. Akkor kétféle dobozos sört árultak, a kínálat mostanra bővült. A magyar sörfogyasztás a hidegebb évszakokban alábbhagy, de itt a nyár, a grillszezon, strandszezon és a kánikula, itt az ideje megkóstolni a biosöröket.

Eheti interjúnkban Szemerey Zoltánnal beszélgetünk.

Tavaly ősszel csatlakoztak az Ökopiachoz. Milyen termékeket kínálnak a piacon a vásárlóknak?

3 bio sörrel rukkoltunk elő. Az egyik egy gluténmentes láger, elárulom, hogy ennek van a legnagyobb piaca. A másik egy búzasör, az Weissbier névre hallgat, és van még egy felsőerjesztésű, tehát Pale Ale típusú sörünk is. Mindhárom dobozban kapható, de egyikük, a gluténmentes láger félliteres üvegpalackban is elérhető.

Biosör-premium lager
Biosör-weißbier

Mióta létezik ez a termékcsalád?

2-3 éve kezdtük el készíteni a biosört. Bio ugye az, ami biominősített alapanyagokból készül, a tanúsító szervezet követelményrendszerének megfelelően. Tavaly sikerült megoldani a legnehezebbnek tűnő részletet, hogy hazai ökológiai malátából tudjunk készíteni sört. Ez logisztikai kérdés is volt számunkra, hiszen létezik Európában biotanúsított árpa, búza és maláta is, de általában messziről kell szállítani, és azt nem akartuk. Végül egy hazai cég vállalkozott rá, hogy elvégzik a malátázást bio tanúsítás mellett. Ezzel megoldódott az alapanyag-előállítás legkritikusabb része, hiszen a maláta a legnagyobb tömegű szükségletünk. Egy másik nehézség volt komlóból beszerezni a receptekben előírt  fajtákat.

A kevésbé tájékozott vásárlók kedvéért tudna pár szót mondani a sörkészítés folyamatáról? Mi a malátázás, és mi a szerepe a komlónak?

A maláta biztosítja az erjedési folyamathoz szükséges szénhidrátot a természetes enzim készletet. A komló fűszere a sörnek, de egyben az eltarthatóságot is biztosítja sok más kedvező élettani hatásáról nem is beszélve.

A gyártási folyamat eltér a konvencionális sör gyártásától, azon kívül, hogy bio alapanyagokat használnak?

Nem. Az üzemünk a német tisztasági törvény szerint működik már 3 éve. Ez a törvény azoknak a kezét is megköti, akik hagyományos sört készítenek, és mi örömmel betartjuk ezeket az előírásokat, mert ennél jobbat még nem találtak fel. Ez a törvényi előírás azt jelenti, hogy nem használunk pótanyagokat, vegyszereket. Csak tiszta komló és búza, árpa, árpamaláta, sörélesztő és víz kerül a sörökbe. A sörélesztőnek is bionak kell lennie, tehát a hagyományos sörgyártásban használatos élesztőket nem szabad átvinni a bio sörgyártásba. Az élesztőt a sörgyárak külön szaporítják, és külön bio szaporulatnak kell lennie a bio sörgyártás számára. Fontos még megemlíteni, hogy szükségesek bizonyos speciális maláták, pl. festő és karamell maláták, amelyeknek szintén biotermesztésből kell származniuk, ezeket Németországból tudtuk beszerezni.

Tehát akkor nem elkülönítve, más üzemben készül a bio és a konvencionális sör?

Ez nem kritérium, de a sörgyártásban amúgy is rendkívül komoly takarítási procedúra van, forró lúggal, savval, gőzzel történik a fertőtlenítés, tehát kontamináció nem fordulhat elő. Fontos viszont tudni, hogy amikor kijöttünk a 3 bio sörrel, úgy gondoltuk, hogy a lágerünk legyen egyben gluténmentes is, annak előállítási szabályait betartva. Ennek is van egy külön tanúsítási folyamata, csak ezt nem a Biokontroll végzi.

Kiknek ajánlja a biosör fogyasztását? Van meghatározott célcsoportjuk?

Söreinket azoknak ajánljuk, akik a talajvizek, az élőhelyek egészségére vigyáznak a saját egészségükkel együtt. Sokat jelent, még a gabonáknál is, amelyek relatíve kevés vegyszert kapnak más szántóföldi kultúrákhoz képest, hogy itt nem használnak szintetikus növényvédő szereket és műtrágyát sem. A sörfogyasztáson belül a bio egy egészségesebb változat. Nincs baj a sörökkel, ha mértékkel fogyasztják. Egészségesek, hiszen az erjesztett termékek hasznosak az emberi szervezetnek, különböző vitaminok, ásványok találhatók bennük. Véleményem szerint a szeszes italoknál, a bornál és sörnél ugyanolyan fontos az ökológiai termesztés, mint mondjuk a kenyérnél, mert évek alatt ezekből sokat fogyasztunk.

Milyen ételekhez vagy eseményekhez ajánlja a sörfogyasztást?

Magyarországon a nyárhoz, a kerti grillezéshez, a nagy melegben hűsöléshez kapcsolódik a sörfogyasztás csúcsa. Más országokban ez nincs így, egyenletesebben oszlik el és jelentősebb mértékű is a sörfogyasztás. Magyarország a közepes sörfogyasztók közé tartozik, évi kb. 60 litert fogyaszt el egy magyar. Ezzel az adattal nagyobb sörfogyasztók vagyunk, mint az olaszok vagy a spanyolok, de pl. a csehek a többszörösét megisszák, mint mi.

A biosör ágazatuk családi összefogásban létrejött kezdeményezés?

Ugyanaz a Pécsi Sörfőzde Zrt. áll a biosör mögött is, mint a nem bio termékek esetében. Ennek vagyunk tulajdonosai a testvéremmel, Tamással.

 

Köszönjük a beszélgetést!

Ajánlott bejegyzések