Szalay Ferenc, a Green Gorilla tulajdonosa saját bőrén tapasztalta meg a zöldturmixok frissítő, energetizáló hatását. Vállalkozás lett belőle, és már második éve árul a tavaszi, őszi időszakban a Biokultúra Ökopiacon is.

Hogyan kezdődött szerelmed a zöldturmixokkal?

Én alapvetően sóterápiával foglalkozom, és emellé jött ez az új szerelem. 3-4 éve egy németországi turmixgép-bemutatón találkoztam a zöldturmixokkal, és gondoltam, lecserélem a reggeli müzlimet rá. Azóta minden napomat ezzel a rostban dús itallal indítom, akkor a legjobb a felszívódása. Állandóan mozgásban lévő cégvezetőként a saját bőrömön tapasztaltam, a mai rohanó világunkban mennyire nélkülözhetetlen az élő, enzim- és vitamindús táplálkozás. Így energikusabb vagyok, 8-10 kilót lefogytam, bár ebben más is közreájátszott. Elhagytam a húst, kerülöm a finomított szénhidrátokat, és szívügyemmé vált az ökológiai nyers növényi táplálkozás. Összességében jobban érzem magam, mentálisan és fizikailag is.

Kik a vásárlóid, kiknek ajánlod a termékeidet?

A vegán és vegetáriánus táplálkozás alapja a zöldturmix, mert rengeteg ásványi anyag, klorofil van benne. A zöld levelek klorofil tartalma magas, sok rostot tartalmaznak, és mindez nagyon tápláló és egészséges. Sokaknál látom, hogy növényi étrendre váltanak, de könnyű ebben elcsúszni a „junk food” (alacsony tápértékkel bíró, egészségtelen étel, nasi) irányába, ami viszont már nem egészséges. Nekik mindenképpen ajánlom, hogy napi 1 zöldturmixot igyanak meg.

3-4 éve kezdted fogyasztani, de mikor lett belőle vállalkozás?

Sóker Zöldturmixbár néven már üzemeltünk, és ez a cég még mindig él, de tavaly nyáron kezdtem el  a Green Gorillát. Egyedül csinálom, de van egy alkalmazottam, aki turmixol.

Egészségtudatos fesztiválokon frissen készítettem és készítek turmixokat, és hozzá jött a lehetőség, hogy az Ökopiacon is árusíthatom őket. A piacra előre leturmixolva, palackozva viszem.

Green Gorilla

Milyen termékeid vannak a Green Gorilla márkán belül?

Kétféle zöldturmix (jogi és gerilla gorilla), de lesz majd még többféle is. Ezeken kívül van detoxvíz, ami uborkás, gyömbéres, lime-os víz, remek frissítő. Itthon még kevéssé elterjedt, de cold brew (hidegen áztatott) kávét is árusítok, amit friss házi mandulatejjel készítünk, 2 dl-es kiszerelésben palackozva, hűtve kapható az Ökopiacon. Vannak még gyümölcsös smoothie-jaim is.

Mennyi ideig tárolhatók a termékeid? Mi történik, ha lefagyasztjuk őket?

Hűtőben 3 napig tárolhatók, de van, aki egész hétre veszi meg szombaton az adagját. Felbontás után már érdemes aznap meginni. Nincs hozzáadott tartósítószer benne, nem hőkezelt, ezért nem tartható el addig, mint mondjuk egy szupermarketben kapható smoothie. Fagyasztható, de felolvasztva nem lesz olyan íze, mint ha csak hűtőben tároljuk pár napig. Legjobb persze frissen fogyasztani.

Zöldturmix, smoothie… mindenki tudja, mi a különbség?

Sokan keverik őket. A zöldturmix lényege, hogy zöld leveleket tartalmaz. Spenót, csalán, fodros kel, római saláta, céklalevél kerül bele.
A juice alacsony fordulatszámon készül, és a rostot nem használják fel, csak a gyümölcsök, zöldségek levét.
A smoothie abban más, mint a juice, hogy gyors fordulatszámon készítjük, mert benne marad a teljes zöldség, gyümölcs, tehát a héja és a rostjai is. Víz hozzáadásával, zöld levelekkel  rostgazdag, magas tápértékű ital lesz belőle. Mátrai forrásvizet használunk hozzá, ez a jelenleg ismert legjobb minőségű palackozott víz az országban.

Gyümölcs smoothie, ahogy a neve is mondja, gyümölcsökből készül. Nincs benne zöld levél. Frissítő gyerekeknek, felnőtteknek. Általában banán-alma alapú, és még egy gyümölcs kerül bele. Tehát banán-alma-eper vagy banán-alma-barack verziót szoktunk készíteni.

Avokádót vagy olajat is érdemes belerakni. Mi avokádót szoktunk, mert magas a természetes zsírtartalma, és a vitaminok egy része zsírban oldódik. Az avokádótól finomabb és krémesebb állagú is lesz.

Mit árusítasz még?

Ami nem saját termék, de viszem a piacra, azok a Planet Bio szuperfoodjai. 30-35 fajta superfood van a palettában. A legnépszerűbbek ezek közül a macha por, ami teljesítményfokozó afrodiziákum, a nyers kakaó, amit sokan keresnek, és a kender fehérjepor, ami a növényi étrendet követő sportolók körében keresett.

Nem vagy kint egész évben a piacon. Mikor találnak meg a vásárlók?

Tavasszal és ősszel vagyok kint. Január-februárban friss spenótot nem tudunk szerezni, így a telet kihagyjuk. Nyáron a fesztiválok leterhelnek minket, de a piac forgalma is enyhébb, úgyhogy akkor meg ezek miatt nem vagyunk kint. Most június közepéig vagyunk megtalálhatók az árusok között, és aztán szeptembertől, ameddig az időjárás, az idényjellegű zöldségek engedik.
Dolgozunk rajta, hogy házhoz szállításunk is legyen, így hétközben is elérhetők lesznek a termékeink.

Honnan szerzed az alapanyagokat? Magyar biogazdaságoktól?

Törekszünk a magyar termékekre, a piacon szintén árusító Polyák és a Molnár Ökogazdaságból, valamint Nemes Mátyásról szerezzük a friss magyar zöldségeket. Az importot a Biokosártól szerezzük be, az almát a szabolcsi BeBiotól vásároljuk.

Miért fontos neked, hogy bioalapanyagokból dolgozz?

3 gyerekem van, 13 éves a legidősebb. Miattuk fontos volt már régóta, a Green Gorilla megszületése előtt is, hogy vegyszermentes élelmiszert vegyünk. Egészségtudatos család vagyunk, a sóterápiával foglalkozó vállalkozásom is emiatt jött létre, ezért tizenéve járok az Ökopiacra vásárolni.

Köszönjük a beszélgetést!

Ajánlott bejegyzések