Az istállótrágya fontos szerepet tölt be a tápanyag-utánpótlásban és a humusz képződésben, de tartalmazhat kórokozó mikroorganizmusokat. Ha zöldség termesztéséhez használjuk, körültekintően kell eljárnunk.

Egy több országra kiterjedő kísérletsorozatban öt élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes baktérium jelenlétét vizsgálták. A biogazdaságokból származó 150 trágya mintában gyakran találtak kórokozó mikroorganizmusokat. A kórokozók száma csökkent a trágyában és a talajban is, ha az alapos komposztáláson esett át, miközben hőmérséklete két-három héten át elérte az 55 oC-t.

A kórokozók négy hónapot át voltak kimutathatók a talajmintákból, ezért főleg a nyersen fogyasztott zöldségek, például a salátafélék termesztésénél teljen el legalább 4 hónap  a kihordás és az ültetés között. A sekély bedolgozás szintén gyorsítja a lebomlást és ebből adódóan a veszélyes baktériumok eltűnését.

www.bioaktuell.ch

Recommended Posts